Projecten

terug naar overzicht

LeasePlan - scenario's Mr. E-video's

opdrachtgever: Cutjongens - i.o.v. Blue Dragon/LeasePlan
URL: https://www.leaseplan.com/en-ae/fleet-management/solutions/sustainable-fleet/start-electric/

Eén van de grootste en meest uitdagende opdrachten van het jaar: potentiële leaserijders overtuigen van de voordelen van het leasen van een elektrische auto ("EV"). Cutjongens vroeg me de scenario's te schrijven voor een aantal video's voor LeasePlan, in opdracht van het Bossche communicatiebureau Blue Dragon. Initieel zouden het drie (lange) video's worden, maar na overleg werd besloten de grote hoeveelheid informatie nog verder op te delen naar sub-onderwerpen. Zo heb ik uiteindelijk zestien scenario's geschreven over de verschillende manieren van laden, de kosten van een EV, wat te doen als de laadpaal niet werkt, et cetera.

LeasePlan gaat deze video's overigens wereldwijd inzetten. Vandaar dat alle video's in het Engels zijn. Ik schrijf ook steeds vaker Engelstalige teksten (en voice-overs), wat mij een ontzettend fijne afwisseling biedt. Naast het meer nuchtere Nederlands, waarin je best op moet letten qua overdrijving, mogen Engelstalige vaak wat 'grootser'. Dus waar ik me in het Nederlands wel eens wat in moet houden qua enthousiasme, hoeft dat in het Engels een stuk minder.

LeasePlan - scenario's Mr. E-video'sHet gave aan dit soort opdrachten, is het kunnen vertrouwen op collega-professionals. Zo was het geweldig om op de set te zien hoe regisseur Merlijn exact wist hoe de scenario's om te zetten in de juiste shots, terwijl hij tegelijkertijd de acteur instrueerde. Voor mij ligt de uitdaging vooral in het op de juiste manier structureren van de vele informatie, om deze daarna om te zetten in presentatietekst, waarin ik altijd op zoek moet naar de juiste balans tussen spreektaal en 'zakelijkheid'. Waarin ik vaak het randje opzoek, want hoe serieus een onderwerp ook is, de juiste luchtigheid helpt een boodschap vaak beter 'landen'. Door grafische elementen als titels, screenshots van apps, et cetera, toe te voegen, kun je in dit soort video's nog een extra ondersteunende informatielaag aanbieden. Iets dat voor mij ook weer uitdagend is, want het is dan altijd zoeken naar de juiste balans tussen wat je vertelt (of beter: "laat vertellen"), en wat je laat zien...

Bekijk op de site van LeasePlan alle zestien video's (...and start electric now!)