Projecten

terug naar overzicht

Museum Helmond - scenario introductiefilm

opdrachtgever: Museum Helmond
URL:

In de zomer van 2019 werd ik benaderd door Museum Helmond, om het scenario te schrijven voor de introductiefilm bij een nieuwe tentoonstelling. En niet zo maar een tentoonstelling, maar één over misschien wel Helmonds beroemdste (maar tot dan toe vooral ook) onbekende kunstschilder: Lucas Gassel - Meester van het Landschap. BEAM IT UP was reeds ingehuurd om een introductiefilm bij deze tentoonstelling te maken. Het doel van deze film: het publiek vooraf al wat meer context geven over Gassel, z'n werk, z'n leven én z'n connectie met Helmond. Ik ken BEAM IT UP al jaren, mede omdat ik in 2013 al wat teksten voor hen geschreven heb. De samenwerking met BEAM IT UP verliep dan ook moeiteloos.

Museum Helmond - Lucas Gassel-tentoonstelling 2020Na een aantal intensieve, inhoudelijke sessies (met onder andere gastconservator Anna Koopstra), ben ik allereerst aan de slag gegaan met het structureren van de informatie, het bepalen van een thema waar het verhaal aan opgehangen diende te worden, hoe het ontwerp van Heyheydehaas erin verwerkt kon worden, et cetera. Daarna(ast) was het een erg leuke uitdaging om een middenweg te vinden tussen de wetenschappelijke taal, gebezigd door museumcuratoren, en een meer populaire spreektaal, waarmee stemacteur Steye van Dam de bezoekers van de tentoonstelling toesprak in de film. Alles om bezoekers de juiste historische context te geven (Gassel leefde in de 16e eeuw, ten tijde van nogal wat religieuze spanningen (denk Reformatie en Beeldenstorm)), maar vooral ook om bezoekers net zo te verwonderen als dat ik zelf werd, toen ik leerde dat Gassel in zijn tijd wel degelijk gezien werd als één van de betere schilders van de Lage Landen, naast bekendere namen als Jeroen Bosch, Jan van Eyck en Pieter Breughel.

De officiële opening van de tentoonstelling - met als tagline "Lucas is weer thuis" - in Kunsthal Helmond was op zondag 8 maart 2020. Inderdaad: het laatste 'vrije' weekend voordat corona het hele land (en de wereld) plat legde. Enorm teleurstellend voor iedereen die zo hard aan deze prachtige tentoonstelling gewerkt heeft, mede omdat een deel van de collectie slechts drie maanden getoond mocht worden (vanwege de kwetsbaarheid). Gelukkig heeft het museum de tentoonstelling weten te verlengen tot eind augustus 2020, zodat geïnteresseerden wél de kans kregen om Gassel en z'n indrukwekkende werken te aanschouwen...